Загриженост за човековите права поврзани со Договорот за мигранти меѓу Италија и Албанија

Договорот меѓу Италија и Албанија, објавен на 6 ноември 2023 година и проследен со одобрување од албанскиот парламент и италијанскиот Сенат, покренува значителна загриженост за човековите права, како што беше наведено од Комесарката за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ и неколку други меѓународни организации. Клучните прашања вклучуваат потенцијални прекршувања на правата на живот, физичкиот интегритет, слободата и специфичните потреби од нега на поединци во неволја на море. Договорот беше одобрен од претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, но наиде на широки критики од групите за човекови права.

Овој договор, кој е дел од напорите на Мелони да ја сподели работата на справување со миграцијата со другите европски земји и кој италијанската влада го промовираше како средство за спречување на нелегалните премини преку море, се најде под лупа во врска со потенцијални прекршувања на човековите права. Договорот може да ги загрози правата на живот и физичкиот интегритет со наметнување на непотребни одложувања на пристанувањето, кршејќи ги на тој начин меѓународните стандарди за потрага и спасување. Предодредениот трансфер во Албанија ги нарушува практиките на потрага и спасување, потенцијално загрозувајќи ги животите, а го попречува и навременото реагирање во централниот Медитеран. Недостатокот на јасност во процедурите за идентификување и одвојување на поединци за трансфер во Италија или Албанија претставува ризик за ранливите групи, како што се децата и бремените жени.

Се изразува загриженост во поглед на достапноста на потребниот персонал и опрема за спроведување на прегледи на бродовите за спасување. Договорот наложува автоматски притвор, потенцијално подолг од 18 месеци, за сите поединци кои се префрлени во Албанија, вклучително и барателите на азил. Ризикот од продолжено и произволно задржување е во спротивност со меѓународното право за човекови права и ја нагласува потребата од индивидуализирани проценки. Договорот може да доведе до прекршување на обврските на Италија според меѓународното право и правото на ЕУ, па поради тоа се повикува на пренасочување на ресурсите кон подобрување на процедурите за азил и условите за прифат.

Генерално, договорот меѓу Италија и Албанија покренува значителна загриженост во однос на законските одредби и човековите права, што бара внимателно испитување и повторно разгледување на договорот од страна на италијанските власти. Потенцијалните последици од акциите на потрага и спасување, ранливите групи и правото на слобода ја нагласуваат потребата од усогласување со меѓународните и правните обврски на ЕУ.