Комесарката за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ, неодамна објави извештај во кој ја оценува состојбата на транзициската правда во поранешна Југославија. Ова доаѓа една деценија по првичниот...

Европската организација за правата на ЛГБТ, ИЛГА Европа ги критикуваше Србија и Турција за нивното справување со правата на ЛГБТ заедницата во нејзиниот најнова извештај насловен „Мапа  и индекс на...

„Заштитата на човековите права во Европа претрпе сериозни назадувања во 2022 година“, рече Комесарката за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ, презентирајќи го својот Годишен извештај. Извештајот во голема...

Во рамките на проектот „Засилување на борбата против насилство врз жени и семејно насилство во Косово - фаза III“, се изработи резиме на политиката, чија цел е да го поддржи...

Хјуман рајтс воч го објави светскиот извештај за 2023 година на 12 јануари. Извештајот покажува дека 2022 година беше загрижувачка година во Централна и Југоисточна Европа со висок рекорд на...

Проектот на Советот на Европа „Зајакнување на борбата против насилството врз жените и семејното насилство во Косово* - фаза III“ го објави овој извештај од тркалезна маса, кој ги сумира...

Мисијата на ОБСЕ во Косово денес го објави својот најнов тематски извештај за: Правото на делотворно застапување во кривичната постапка и системот на назначување бранител по службена должност во Косово. Опфаќајќи...

Европскиот суд на ревизори објави на 10.01.2022 година Специјален извештај на тема „Поддршка на ЕУ за владеењето на правото во земјите на Западниот Балкан: и покрај вложените напори, основните проблеми...

Медиумските организации на Балканот треба да имаат соодветни прописи кои се однесуваат на сексуалното вознемирување и родовата злоупотреба, а медиумските работници треба да проговорат и да ги поддржат колешките доколку...

Организацијата Хјуман Рајтс Воч (Human Rights Watch) во својот последен извештај објавен во јануари 2021 година наведува дека човековите и малцинските права, владеењето на правото и слободата на медиумите остануваат...