Vendimi i Gjykatës Kushtetuese të Turqisë për Ligjin 7262: Një hap drejt mbrojtjes së shoqërisë civile

Në një vendim të fundit të Gjykatës Kushtetuese të Turqisë në lidhje me kërkesën e Partisë Republikane Popullore (CHP) për anulimin e disa dispozitave të Ligjit 7262 për Parandalimin e…

Drejtësi për aktivistët LGBTI+ të sulmuar në Banja Lukë

Në një përvjetor të zymtë të shënuar më 18 mars të vitit të kaluar, aktivistë LGBTI+ në Banja Lukë, Bosnje-Hercegovinë u bënë viktima të një sulmi të dhunshëm. Ky sulm…

Beteja e vazhdueshme e gazetarëve në Serbi

Serbia ka dëshmuar rritje shqetësuese të sulmeve dhe kërcënimeve ndaj gazetarëve, duke shkaktuar shqetësime të konsiderueshme në lidhje me gjendjen e lirisë së mediave dhe sundimin e ligjit në vend. …

Alarm për agresionin e kryeministrit shqiptar ndaj gazetares

Një incident i fundit që përfshin sjelljen agresive të kryeministrit shqiptar Edi Rama ndaj gazetares Ambrozia Meta të Syri TV ka ngjallur dënim të gjerë si brenda ashtu edhe jashtë…

Progres i rëndësishëm drejt pranimit të Bosnjës dhe Hercegovinës në BE

Rruga drejt pranimit të Bosnjës dhe Hercegovinës në Bashkimin Europian (BE), një vend i brishtë i Ballkanit Perëndimor, ka shënuar përparim të rëndësishëm. Zhvillimet e fundit sinjalizojnë arritje të rëndësishme…

Vlerësimi gjithëpërfshirës i kushteve të paraburgimit në Shqipëri

CPT-ja u bën thirrje autoriteteve shqiptare të adresojnë çështjet e identifikuara menjëherë dhe në mënyrë gjithëpërfshirëse Komiteti i Këshillit të Europës për Parandalimin e Torturës dhe Trajtimit ose Ndëshkimit Çnjerëzor…

Shqetësimet e të drejtave të njeriut në lidhje me Marrëveshjen e emigrantëve Itali-Shqipëri

Marrëveshja Itali-Shqipëri e shpallur më 6 nëntor 2023 dhe e ndjekur nga miratimi i parlamentit shqiptar dhe senatit italian, ngre shqetësime serioze për të drejtat e njeriut, siç përshkruhet nga…

Shqetësimet e të drejtave të njeriut në lidhje me Marrëveshjen e emigrantëve Itali-Shqipëri

Marrëveshja Itali-Shqipëri e shpallur më 6 nëntor 2023 dhe e ndjekur nga miratimi i parlamentit shqiptar dhe senatit italian, ngre shqetësime serioze për të drejtat e njeriut, siç përshkruhet nga…

Dhuna seksuale në vendin e punës – dënim i butë nga gjykatat kroate

Gjykata Europiane për të Drejtat e Njeriut vendosi njëzëri në rastin Vučković kundër Kroacisë (kërkesa nr. 15798/20, 12.12.2023.) se kishte pasur shkelje të neneve 3 (ndalimi i trajtimit çnjerëzor dhe…

Gjykata Europiane e Drejtësisë zgjeron mbrojtjen e azilit për gratë që përballen me dhunë gjinore

Në një vendim historik (C-621/21), Gjykata Europiane e Drejtësisë (GJED) ka zgjeruar mbrojtjen e azilit për gratë që përballen me dhunë gjinore, duke pohuar se gratë mund të njihen se…