Zemlje jugoistočne Evrope najmanje su otvorene za prihvat migranata

Američka analitička kompanija Gallup objavila je novo istraživanje 23. septembra 2020. godine, prema kojem istraživanju, zemlje iz jugoistočne Evrope najmanje prihvataju migrante, među zemljama iz celog sveta.

Najniža ocena u indeksu prihvatanja migranata – 1,49 poena od 9 poena – zabeležena je u Severnoj Makedoniji, a odmah iza nje su Mađarska, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Kanada je bila zemlja koja najviše prihvata migrante na svetu, postigavši 8,46 od 9 poena.

Gallupov indeks prihvatanja migranata zasnovan je na tri pitanja: da li ljudi misle da su migranti koji žive u njihovoj zemlji, postajući im komšije i stupajući u brak sa porodicom, dobre ili loše stvari. Kompanija je postavila ova pitanja u 140 zemalja 2016. i 2017. godine, a rezultate je ažurirala 2019. godine.

Prema ranijem izveštaju BIRN-a, Bosni i Hercegovini je ponestalo kapaciteta za smeštaj svih migranata i izbeglica koji pokušavaju da pređu zemlju na putu ka zapadnoj Evropi, ostavljajući mnoge da spavaju u šumama ili na putevima, što je možda i uticalo na rezultat Bosne i Hercegovine.

Najveći pad 2019. godine u odnosu na 2016. godinu kad je rađeno poslednje ovakvo istraživanje zabeležen je u Hrvatskoj u kojoj je 2016. godine rezultat bio 2,39 indeksnih bodova, te u Bosni i Hercegovini kojoj je rezultat ankete iz 2016. godine davao 2,71 indeksni bod.

Ovde možete naći vise o rezultatima istraživanja: https://news.gallup.com/poll/320678/world-grows-less-accepting-migrants.aspx

Preuzeto sa stranice Balkan Insight