Европскиот регион на Меѓународната асоцијација на лезбејки, хомосексуалци, бисексуалци, транссексуалци и интерсексуалци („ИЛГА Европа“) објави извештај под наслов „Влијанија на КОВИД-19 врз ЛГБТИ заедниците во Европа и Централна Азија: Извештај...

Во предметот на Ј.Т. против Бугарија (жалба бр. 41701/16, 09.07.2020) Европскиот суд за човекови права утврди дека дошло до повреда на членот 8 (право на почитување на приватниот и семејниот...

Во предметот Рана против Унгарија (жалба бр. 40888/17) Европскиот суд за човекови права едногласно утврди дека дошло до повреда на членот 8 (право на почитување на приватниот и семејниот живот)...

Советот на Европа (Одделот за сексуална ориентација и родов идентитет - СОГИ со учество на Одделот за извршување) во соработка со Министерството за правда на Северна Македонија и Директоратот за...

Во предметот на Бејзарас и Левицкас против Литванија (жалба бр. 41288/15, 14.01.2020) Европскиот суд за човекови права едногласно утврди дека дошло до повреда на член 14 (забрана на дискриминација) од...

Со задоволство ве известуваме дека Европската асоцијација на организатори на паради на гордоста (ЕАОПГ) ја избра белградската Парада на гордоста за домаќин на EuroPride во 2022 година. Понудата на Белград привлече...

„Неделата на гордоста 2019“ во Белград ќе трае од 9-ти до 15-ти септември и ќе заврши со прошетка и парада под слоганот „Не се откажувам“, објавија организаторите. Претставникот на белградската Недела...

Последната „прва Парада на гордоста“ на Балканот - сараевската Парада на гордоста -  најавена е за 8-ми септември, но најавени се и 2 контра-протести за 9-ти септември. Организацискиот комитет на сараевската...

Новиот закон за основно образование на Северна Македонија е чекор напред во заштитата од дискриминација и насилство во училиштата. Тој експлицитно забранува дискриминација во основното образование по сите основи, вклучително...

SOGI (сексуална ориентација и родов идентитет) во партнерство со властите на Северна Македонија организираше национална конференција за законодавството во областа на еднаквоста на ЛГБТИ заедницата. Конференцијата, насловена како „Унапредување на правата...