Во својот извештај, Комитетот на ОН за елиминација на дискриминацијата врз жените (CEDAW) изрази критики за српските закони со кои на жените со попреченост им се одзема деловната способност, како...

Експертите за човекови права на ОН ја повикаа организацијата да преземе итни мерки за обезбедување на правда и правни лекови за раселените малцински заедници, кои беа сместени во камповите на...

Претседателот на Судот на ОН за воени злосторства во Хаг, Теодор Мерон, ја критикуваше Србија заради негирањето дека масакрите во Сребреница беа чин на геноцид. Претседателот на Механизмот за меѓународни кривични...

Берлинската декларација е усвоена во германскиот Бундестаг. Безмалку 300 пратеници од 53 држави членки на ОБСЕ и четири партнери за соработка учествуваа на 27-то годишно собрание кое се одржа на...

Советот за човекови права на ОН на својот 38-ти состанок во Женева го усвои извештајот на Работната група за Универзалниот периодичен преглед за Србија (УПП). Србија мина низ третиот циклус на...