Izveštaj o procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavila je u Sarajevu izveštaj sudije Joanne Korner o procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH.

Izveštaj analizira stepen sprovođenja preporuka koje su date u ranijem izveštaju sudije Korner iz 2016. godine i sadrži nove preporuke koje imaju za cilj nastavak podrške pravosudnim institucijama u unapređenju procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Misija OSCE-a u BiH istakla je da iako je do kraja 2019. godine, pravosuđe BiH ostvarilo napredak u rešavanju zaostalih predmeta ratnih zločina, okončavši preko 570 postupaka koji su uključivali preko 870 optuženih osoba, sadašnji izveštaj jasno pokazuje da i dalje ima mnogo prostora za unapređenje rada Tužilaštva BiH.

Naime, potrebno je, bez daljeg odlaganja, osigurati  da se vođenje postupaka u manje složenima predmetima prenese pred entitetsko pravosuđe kako bi se smanjio broj nerešenih predmeta. Samo bi to omogućilo Tužilaštvu BiH da svoje resurse blagovremeno usredsredi na najsloženije slučajeve koji uključuju počinioce najvišeg nivoa.

Sudija Korner je izjavila: „Kako se može videti iz izveštaja, analiza koju sam obavila nalaže hitna unapređenja na mnogim poljima, kako bi postojali i najmanji izgledi da se ispoštuje rok okončanja procesuiranja predmeta ratnih zločina do 2023. godine. Najhitnija ovakva aktivnost je usvajanje revidirane Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina”.

Ovaj izveštaj izrađen je u sklopu projekta pod nazivom Jačanje vladavine prava unapređenjem procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, kojeg je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a čija je implementacija pokrenuta na osnovu nalaza i preporuka iz prvog izveštaja sudije Korner iz 2016. godine.

Ovde možete pronaći ceo izveštaj: https://www.osce.org/files/f/documents/6/4/463728.pdf

Preuzeto sa sajta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju