Pregled decenije održavanja Foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu

(7. novembar 2023.) Deseti Forum o vladavini prava održat će se 10. i 11. novembra 2023. godine u Bosni i Hercegovini. Tokom protekle decenije, ovaj značajni događaj, utemeljen 2014. godine, prerastao je u ključnu platformu za promicanje Europske konvencije o ljudskim pravima, poticanje regionalne saradnje pravosudnih Sistema, te podršku procesu integracije u Evropsku uniju za zemlje Jugoistočne Europe.

Tokom ove decenije, Forum o vladavini prava razvijao se, prilagođavajući se stanju ljudskih prava i vladavine prava. Od razmatranja zaštite nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva do pravovremenih rasprava o osiguravanju ljudskih prava u vanrednim situacijama, Forum se dosljedno fokusirao na rješavanje ključnih pitanja koja se tiču pravosuđa, čineći ga jednim od najvažnijih događaja u godini na kojem se okupljaju članovi pravosuđa, advokati, pravni stručnjaci, te nevladine organizacije iz regije.

No, kako smo došli do ovog nivoa? Pridružite nam se na putovanju kroz vrijeme dok slavimo deceniju promicanja vladavine prava u Jugoistočnoj Europi.

Put Foruma o vladavini prava započeo je jednostavnom idejom – poboljšanje implementacije Europske konvencije o ljudskim pravima u Jugoistočnoj Europi.

“Organizacije AIRE centar i Civil Rights Defenders bile su duboko uključene u promicanje Konvencije. Organizacija Civil Rights Defenders posvetila se prevođenju cijelih presuda i stvaranju tematskih publikacija, dok je AIRE centar preuzeo ulogu kreiranja sažetaka presuda, održavanja baze podataka i još mnogo toga”, rekao je Goran Miletić, direktor za Evropu, Bliski istok i Sjevernu Afriku iz organizacije Civil Rights Defenders.

“Ipak, shvatili smo da i dalje postoji problem kad su u pitanju korisnici naših materijala. Uzimajući u obzir njihovo svakodnevno djelovanje, mnogi nisu imali dovoljno vremena za čitanje dugih presuda i pronalaženje bitnih informacija. To nas je potaknulo da tražimo inovativne načine za promicanje Konvencije, čineći je pristupačnom i interaktivnom za interesne strane u regiji, uključujući pravnike i stručnjake”, objasnio je Miletić.

“Osnovali smo regionalni Forum o vladavini prava još 2014. godine, i imali smo tri ključna cilja. Prvi je bio facilitiranje državne provedbe Evropske konvencije o ljudskim pravima. Drugi je bio pomoć zemljama u regiji u procesu integracije u Evropsku uniju tako da ispune kriterije vladavine prava. Posljednji, vrlo važan cilj, bio je facilitiranje regionalne saradnje, kako bi se olakšala  razmjena najboljih praksi i izgradila veza među profesionalcima u regiji”, rekla je Biljana Braithwaite, direktorica programa za Zapadni Balkan AIRE centra.

Svake godine na Forum dolaze sudije iz najviših sudova, ombudsmeni, instituti za obuku sudija, državni advokati, međunarodne i nevladine organizacije iz Jugoistočne Europe.

“Imali smo sreće što smo u regiju mogli dovesti najuglednije pravne eksperte. Na primjer, 2019. godine imali smo čast ugostiti Časnog sudiju Lord Reeda, predsjednika Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva, a 2020. i 2021. godine pridružio nam se Robert Spano, tadašnji predsjednik Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP), koji je nastavio podržavati Forum i 2022. godine nakon isteka svog predsjedničkog mandata, a 2020. godine nam se također pridružila I Dunja Mijatović, Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava”, objasnila je Braithwaite.

Robert Spano, bivši predsjednik ESLJP-a, istaknuo je da je sudski dijalog jedna od najvažnijih karakteristika vanjske politike Suda.

“Mi smo sistem u kojem je ESLJP sigurnosni ventil. To je međunarodni sud koji se bavi relativno malim brojem slučajeva, iako ih brojčano može biti mnogo. Većina slučajeva u kojima se štite ljudska prava nalazi se na nacionalnom nivou. Prve sudije strazburškog suda su upravo državne sudije”, rekao je Spano.

“Smatram da su postignuti uspjesi tokom proteklih godina na Forumu o vladavini prava vrlo važni kako bismo mogli međusobno konstruktivno komunicirati, te odgovoriti na pitanja koja sudije predstave, kako bismo stvarali međusobnu svijest, povjerenje i razumijevanje da zaista svi zajedno učestvujemo u ovome, međusobno se hranimo snagom i pokušavamo poboljšati i ispraviti naše slabosti”, dodatno je objasnio.

Čak i u vrijeme krize, Forum je nastavio pružati potrebnu platformu za diskusiju i dijalog, kao i saradnju i zajedničko djelovanje među zemljama kako bi se suočile s kompleksnim pitanjima ljudskih prava usljed mnogobrojnih izazova.

“Izuzetno je važno da i dalje imamo mogućnosti susresti se, razmijeniti mišljenja i razgovarati o važnim pitanjima koja utječu na naše društvo u regiji Vijeća Europe, ali i izvan nje. U krizama poput one koju smo doživjeli, predanost država članica ljudskim pravima stavljena je na najstrože testove”, rekla je Dunja Mijatović u svom ključnom govoru na Forumu održanom 2020. godine, sedmicama nakon što su evropske zemlje počele uvoditi lockdowne zbog globalne pandemije virusa COVID-19, u kojem je pozvala na veću solidarnost, povjerenje i transparentnost među vladama kako bi se učinkovito štitila i očuvala ljudska prava.

Dok Forum slavi deceniju napretka, nastavlja se razvijati, a deseti Forum za vladavinu prava je ispred nas.

Fokus ovogodišnjeg Foruma je “Balansiranje zaštite podataka s transparentnom pravdom: Evropski pravni okvir”. Fokus rasprava će biti zaštita Članka 8, prava na poštivanje privatnog i obiteljskog života u kontekstu sudskih postupaka, uzimajući u obzir zahtjeve u okviru Članka 6, prava na pravično suđenje. Ovo uključuje usklađivanje zahtjeva za sudsku transparentnost s potrebom zaštite prava na privatni život stranaka u postupcima, razmatrajući kada je prikladno ili nužno anonimizirati presude i kada i da li je dopušteno priznati i/ili osloniti se na dokaze presretene iz elektronske komunikacije. Ova pitanja su relevantna širom Europe, budući da tehnologija koja se kontinuirano razija nastavlja transformisati način na koji istražujemo i procesuiramo zločine, te kako provodimo sudske postupke.