Poslednji „prvi Prajd” na Balkanu – sarajevska Povorka ponosa

Poslednji „prvi Prajd” na Balkanu – sarajevska Povorka ponosa – najavljen je za 8. septembar, ali najavljena su i 2 kontraprotesta za 9. septembar.

Organizacioni odbor sarajevske Povorke ponosa je povodom toga podsetio javnost i institucije da je povorka ponosa nadležnim institucijama najavljena još 1. aprila. Od prvog aprila do danas, organizatori/ke održavaju redovne sastanke sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Kantona Sarajevo, kao i drugim relevantnim institucijama. Istakli su i da bi bilo kakva neosnovana zabrana Bh. povorke ponosa predstavljala kršenje Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo i osnov za sudski postupak i ponovno sankcionisanje Vlade Kantona Sarajevo. 

Bosanska Povorka ponosa biće održana pod sloganom “Ima izać’!”. To je čest izraz koji se čuje u javnom prevozu širom Bosne i Hercegovine. Istovremeno pod “izlaskom  iz ormara” (engl. coming out of the closet ili samo coming out) LGBTIQ osobe podrazumevaju izražavanje svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili spoljnih karakteristika.

Najveći problemi LGBTIQ osoba u bh. društvu su nevidljivost, izolovanost, neprepoznatljivost, neprihvaćanje i nasilje,  kako u javnom tako u i privatnom prostoru. Zbog straha od nerazumevanja, odbacivanja ili nasilja većina LGBTIQ osoba se još uvek ne odlučuje saopštiti svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili spoljne karakteristike svojoj porodici, te su zbog toga prisiljene da skrivaju deo svog života i osobe koje vole. 

Preuzeto sa stranice Ima izać’!” Bh. Povorka ponosa 2019. https://povorkaponosa.ba/o-bh-povorci-ponosa/